Hyppää sisältöön

Producentpriset på inhemsk lax och regnbåge steg 2016

11.5.2017 11.28
Pressmeddelande

I fjol fick yrkesfiskarna ett tjugo procent bättre pris på lax än året innan. Priset på odlad regnbåge ökade med en dryg tredjedel. Det ökade världsmarknadspriset på lax verkar ha återspeglat sig även på producentpriserna på inhemsk fisk.

”En orsak till uppgången i producentpriserna var en nedgång i produktionen i Chile på grund av problem med giftalger. Chile är världens näststörsta laxproducentland”, säger forskare Leena Forsman på Naturresursinstitutet.
Priset på strömming oförändrat

Strömming är Finlands viktigaste fisk eftersom värdet på strömmingsfångsten är mångdubbelt jämfört med de övriga fiskarterna.  Producentpriset på strömming som används i industrin steg en aning från året innan medan priset på strömming som såldes som människoföda sjönk en aning. Sammanfattningsvis hölls således helhetspriset på strömming oförändrat. Endast 23 procent av landets strömmingsfångst blev människoföda. Utöver strömming trålades vassbuk, som till stor del blev foder.  Producentpriset på vassbuk håller sig i regel på samma nivå som priset på strömming som används i industrin och så var det även 2016.
Rekordpris på odlad sik

För första gången betalades producenterna över 10 euro per kilo för odlad sik. För fångad större sik fick yrkesfiskarna nästan hälften mindre betalt, i genomsnitt 5,5 euro per kilo. Utöver fiskarten påverkar fiskens storlek och kvalitet vilket pris producenten får för fisken.

Ytterligare information:

Leena Forsman
Forskare
tfn. 0295327228
[email protected]