Kalastonhoitomaksu

 

Kalastonhoitomaksu on aina sijoitus luontoon. Lupatuotot käytetään kalavesien hoitoon ja kalastusmahdollisuuksien turvaamiseen. Kaikki 18–64-vuotiaat kalastajat maksavat kalastonhoitomaksua. Todistus kalastonhoitomaksun suorittamisesta on pidettävä mukana kalastettaessa ja näytettävä vaadittaessa kalastuksenvalvojille sekä valvontaa suorittaville viranomaisille.

 

Milloin kalastus on ilmaista?

Onkiminen, pilkkiminen ja silakkalitkalla kalastus ovat maksuttomia yleiskalastusoikeuksia. 

 

Milloin tarvitaan erillinen lupa?

Virtavesiin ja erityiskohteille tarvitaan vesialueen omistajan lupa. Myös pyydyskalastukseen, usean vavan kalastukseen tai ravustukseen vaaditaan aina vesialueen omistajalta erillinen lupa.

 

Missä ei saa kalastaa?

Kalastonhoitomaksu ei oikeuta vapakalastukseen kaikilla vesillä. Maksun maksaneet kalastajat eivät voi kalastaa rauhoitetuilla vesialueilla, erillisen luvan vaativilla erityiskohteilla tai vaelluskalapitoisissa koski- ja virtavesissä.

Kalastonhoitomaksu ei oikeuta kalastukseen Ahvenanmaalla, jossa on oma erillinen kalastuslainsäädäntö. 

Paikallisesti voidaan asettaa kalastusasetusta tiukempia kalastusrajoituksia, jos se on tarpeen kalakantojen suojelemiseksi. Kalastaa ei saa kohteissa, joissa kalastus on säännöksen nojalla kielletty eli esimerkiksi ELY-keskuksen määräämillä kieltoalueilla. ELY-keskukset voivat rajoittaa tai kieltää kalastuksen alueellisesti, rajoittaa pyydysten määrää sekä asettaa saaliskiintiöitä tietyn kalalajin tai -kannan suojelemiseksi. 

Kaikki kalastuskieltoalueet löydät Kalastusrajoitus.fi -palvelusta.

 

Miksi maksu kannattaa maksaa?

Kalastonhoitomaksu on aina sijoitus luontoon. Lupatuotot käytetään kalavesien hoitoon ja kalastusmahdollisuuksien turvaamiseen. Varojen käytöstä vastaa lain mukaisesti maa- ja metsätalousministeriö. Lisää tietoa kalastonhoitomaksusta löytyy maa- ja metsätalousministeriön sivuilta.

 

Miten maksu maksetaan?

Metsähallitus kerää kalastonhoitomaksun ja myy kalastusluvat. Maksun voi maksaa osoitteessa eraluvat.fi.

Maksun voi suorittaa myös R-kioskeilla, Metsähallituksen luontokeskuksissa sekä puhelinpalvelun kautta. Ilmaisen puhelinpalvelun numero on 020 69 2424, ja se on avoinna arkisin klo 9–16.

R-kioski perii pienen palvelumaksun luvan myynnistä.

Lue lisää Metsähallituksen sivuilta